neděle 23. září 2012

Datová schránka - elektronický podpis - návod



Celý postup, jak získat kvalifikovaný a komerční certifikát, je podrobně popsán na stránkách http://www.postsignum.cz/podnikatele_osvc.html. Tam si stáhnete a vyplníte smlouvu, úvodní list a formulář údajů. Stáhnete do počítače soubor s kořenovým certifikátem a vygenerujete žádost o vydání certifikátů - tedy dvě - jednu pro kvalifikovaný a druhou pro komerční. Na e-mail dostanete zprávu, ve které bude uvedeno ID žádosti - a už můžete jít na poštu. Vemte s sebou také doklad o IČ.

Až to vyřídíte na poště, přijde e-mail s odkazem na stránku, odkud si stáhnete certifikáty. Jsou to dva soubory s příponou crt. Ty v počítači spustíte (dáte otevřít) a spustí se průvodce, který nainstaluje certifikáty do počítače.
A můžete začít elektronicky podepisovat.
Doporučuji stáhnout program pro převod word-souboru do formátu pdf, který umožňuje připojení elektronického podpisu a export do datové stránky. My používáme Print2pdf9. Ten lze stáhnout na internetu například nahttp://www.slunecnice.cz/sw/print2pdf-free/. K němu jde přes google najít podrobný manuál.
Použití je jednoduché. Tento program se propojí s Wordem. Dokument, který vytvoříte dáte tisknout přes ctrl+p, ale v tabulce, která se objeví, zvolíte místo tiskárny program print2pdf a proběhne převod do pdf - případně dáte volbu podepsat elektronicky - a je hotovo.
Pro uchování zpráv z datové schránky doporučuji program DATOVKA, který je volně ke stažení na stránkách CZ.NIC (https://labs.nic.cz/page/969/datovka/).

Žádné komentáře:

Okomentovat